Forum

Dit is een topic in Forum » Algemeen » Galerij » Terug van weggeweest

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Hallo iedereen,

 

Mijn naam is Marijn. Volgens mij ben ik al een jaar of 17 lid van deze club (mijn halve leven), maar de afgelopen 10 jaar ben ik helaas nauwelijks met bromfietsen bezig geweest Cry Zoals het wel vaker gaat, komt het ‘leven’ soms tussendoor; je gaat studeren, krijgt vriendinnetjes, start met je eerste echte baan, daarna nog een paar banen, en in de tussentijd verhuis je meerdere keren door heel Nederland (en daarbuiten). De bromfiets zit dan altijd wel ergens in het achterhoofd, maar over het algemeen diep weggestopt.

 

Ooit is het plan al eens geweest om met het geld van ‘de eerste echte baan’ de bromfiets volledig te restaureren, maar helaas is dat nooit ver gekomen, waardoor de bromfiets vanaf dat moment in onderdelen verspreid over verscheidene dozen opgeslagen is geweest.

 

Een aantal jaar terug ben ik echter verhuisd naar een leuk huisje aan de kust. Leuk, omdat er een flinke garage bij zit om te kunnen sleutelen aan de bromfiets. Minder leuk, omdat het (om het te kunnen betalen) volledig verbouwd moest worden. Oftewel, we zijn weer een paar jaar verder voordat er überhaupt weer aan de bromfiets gedacht kon worden.

 

In de tussentijd begon het wel weer steeds meer te kriebelen. Zeker als je zomers anderen op/in hun oldtimers door de duinen ziet toeren.

 

Er zijn nog wel wat klusjes in huis (en dat geldt zeker voor de garage), maar toch besloten om nogmaals een poging te doen om de bromfiets voor het eind van de zomer gereed te krijgen Laughing Het frame is inmiddels gepoedercoat, het plaatwerk ligt bij de spuiter en ook het chroomwerk wordt op dit moment opnieuw gedaan. Dat zou goed moeten komen, zou je zeggen.

 

Het grootste probleem is echter waarschijnlijk dat ik na 10 jaar wellicht wat hulp nodig heb bij het bedenken hoe welk onderdeeltje ook alweer op welk onderdeeltje geschroefd zat Sealed Daarom, en omdat het leuk is, wil ik daarom hier een verslag bijhouden van de restauratie.

 

Om welke bromfiets gaat het dan eigenlijk? Ik ben de trotse eigenaar van een Sparta Grand Sport uit 1965. Een bromfiets die al sinds begin jaren ’70 in de familie is en mede daardoor bovendien bijzonder veel voor mij betekent. Het is dus simpelweg veel te lang verwaarloosd. Hopelijk komt daar snel verandering in… Innocent

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Eigenlijk loop ik direct al tegen een probleem aan. Na al die tijd weet ik namelijk niet meer zeker wat de volgorde van de balhoofdlagers is. Heb ik het zo correct? Het valt me namelijk op dat de onderste ring niet helemaal tot onder gaat. Mis ik iets of ben ik te fanatiek geweest met de laagdikte van de verf? Wink

Balhoofdlagers

En hieraan gerelateerd, ik heb alle onderdelen terug kunnen vinden, behalve de bovenste delen van de voorvork (die buizen waar de veren in vallen) Sealed Heeft iemand die wellicht ergens los liggen of weet iemand de maten zodat ik ze na kan maken?

Groet, Marijn

 

pjotr
Citeer
Privébericht
Naar profiel
pjotr

Hoi Marijn,

Leuk dat je hebt besloten nu toch dit jaar je sparta klaar te gaan maken, mooie brommer ook een Grandsport uit 1965.
Dat de onderste ring niet helemaal tot onder door gaat kan kloppen want onderin is de buis namelijk net iets breder en dit in combinatie met een nieuwe verflaag zorgt ervoor dat je de ring iets moet helpen m.b.h.v. een buis die net iets groter is dan de buis van jouw voorvork. Hiermee tik je de ring geheel naar beneden.
De volgorde heb je overigens goed. 

De bovenste delen van de voorvork heb ik denk ik nog wel liggen, stuur me maar even een persoonlijk bericht. 

Gr. Peter.

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Super! Dankjewel voor de tip. Ik heb je een PM gestuurd.

Groet, MarijnOver dit topic

Gestart 20 Juni 2019 door marijnvanessen

Laatste reactie door marijnvanessen


Meest recente posts

Chrome voorvork Sparta GF50
Mooi dat je een andere vork poot hebt gevonden Geert, hopelijk kun...
28 Mei | 22:29 uur door pjotr

Heel veel Sachs onderdelen
Mopedrenovering.se zelfde onderdelen maar "slechts" 14 euro...
28 Mei | 19:14 uur door electronicasmurf

Compressie van cilinder.
Graag gedaan, mooi dat hij het weer doet en ook leuk dat je laat...
26 Mei | 22:14 uur door pjotr

te koop opknapper Sparta Matic AV 1969
26 Mei | 17:35 uur door Sparta Matic AV 1969

nieuw lid
Hallo allemaal,   Ik ben sinds bijna een week de trotse...
26 Mei | 14:22 uur door Leander

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: