Forum

Dit is een topic in Forum » De Werkplaats » Bodywork » speling voorwiel

kuls
Citeer
Privébericht
Naar profiel
kuls

hoi allemaal

vandaag  eindelijk mijn sparta sport v2 opgehaald

na een rit van +/- 40 km thuis aangekomen en helemaal blij ( ik zal van de week een paar foto's plaatsen .)en geen (volgens mij )grote problemen  gemerkt

nu heb ik een vraagje , als ik rij is het net of ik iets speling heb op het voorwiel .

ik heb de bouten van het voorwiel nagetrokken  en toch blijf dat gevoel

zou dit ook aan een te lage bandenspanning kunnen liggen en zo ja kan me iemand aangeven wat de spanning (zowel voor als achter) moet zijn .

verder een vraagje , waarvoor dient de   schroef in het midden op het stuur

sorry als ik voor sommigen misschien een domme vraag stel maar ik ben een beginner op dit gebied.

 

alvast bedankt voor jullie antwoorden

grtjs

paul

Geert
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geert

Hoi Paul,

Als de brommer tijdens het rijden wat gaat "zwabberen" en niet helemaal stabiel is in de bochten kan het inderdaad door te lage bandenspanning komen. De spanning staat meestal op de zijkant van de band aangegeven, zelf pomp ik ze eigenlijk altijd met de fietspomp op en doe ik dat gewoon "keihard". 

Wat je ook even moet nakijken wat de speling kan veroorzaken is losse wiellagers. Zet de brommer even op de middenstandaard, laat iemand even op het zadel drukken zodat het voorwiel los van de grond komt en probeer dan het voorwiel heen en weer te bewegen. De as midden in de naaf mag geen ruimte hebben. Mocht die dat wel hebben dan even het wiel er uit halen en de conus die op de as zit iets strakker zetten. (asmoer, ringen, remplaat en borgmoer losmaken, conus vaster draaien, rest weer vast zetten). De conus moet zo vast zitten dat de as geen speling meer heeft maar het wiel niet stroef draait. 

Ook als de as geen speling heeft kan het geen kwaad om de boel even uit elkaar te halen en de lagers te voorzien van een nieuw laagje kogelvet, je weet maar nooit wanneer dat voor het laatst gebeurd is... 

De sterknop op het stuur is om de stuurweerstand strakker of losser te zetten. Als je bijvoorbeeld met veel bagage achterop rijdt wordt de druk op het voorwiel minder en zal het stuur lichter gaan. Om slingeren te voorkomen kun je dan de stuurweerstand wat strakker draaien. 

Ik ben benieuwd naar de foto's! 

Grtjs Geert

dennis 28
Citeer
Privébericht
Naar profiel
dennis 28

kontroleer gelijk je spaakspanning wil ook wel eens helpen

Danny S.
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Danny S.

Hoi Ik heb zonet omdat het voorwiel bijna niet ronddraaide even het wiel uit de vork gehaald.

Dacht even de speling te regelen en eventueel nieuw vet aan te brengen maar valt dit even tegen zeg: achter de remplaat niets dan ijzervijlsel, oud vet en een montage die kant noch wal raakt.

De conisch die tegen de rollager wordt gevezen dient toch tegen gehouden te worden door een contramoer dacht ik? Niet bij mijn montage dus: veel rondelllen aan 1kant is er wel een contramoet geplaatst en dan 3 grote moeren die het wiel in de vork houden nu weet ik de reden dat het wiel niet goed ronddraaid Foot in mouth Ik heb even een simpele tekening gemaakt hoe dit ongeveer in mekaar zat kan iemand me de goed montage in een even simpele tekening bezorgen aub.

IvoB
Citeer
Privébericht
Naar profiel
IvoB

Je moet de moeren die het dichts bij de lagers zijn niet te strak draaien. Dan zit de boel te strak, loopt ie aan en krijger ijzervijlsel. Even een kwestie van afstellen. Alle moeren erna moeten wel strak. Dat hielp bij mij tenminste een paar dagen geleden.

Danny S.
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Danny S.

Hoi;

De lagers het dichtste bij de lager moeten normaal toch voorzien zijn van een contramoer (zoals bij een fiets) dus als ik de spelling afstel dmv de conische moer en de contramoer dan kan ik toch de boel in mekaar schroeven, maar bij mij mankeert 1 contramoer (denk ik) en heb ik maar 3 moeren en volgens mij veel teveel rondelles. Ik krijg gewoon de boel niet in mekaar zonder ofwel teveel of te weinig spelling.

Op mijn tekening contramoer=afstelmoer en daar is er maar 1 van aanwezig

Grtz DannyOver dit topic

Gestart 24 Juni 2014 door kuls

Laatste reactie door Danny S.


Meest recente posts

Voorrem en kabels
Post hier n foto van t eindresultaat; we zijn benieuwd! Groet Ronald
17 Januari | 11:36 uur door Ouwe Luuk

Nieuwe Sparta liefhebber
Oh wat goed. Dan is de 3v nog helemaal origineel qua frame &...
16 Januari | 18:33 uur door Lenni

Tandwiel kickstarter sparta ULM
lees eerst even het onderwerp 'trapperas vervangen door kickstart...
15 Januari | 22:22 uur door pjotr

carburatie sachs automaat
Hoi nwam Atf olie is goed hoor .voorontsteking is in mijn ogen ook...
15 Januari | 21:31 uur door schreud

zuiger nog te koop?
Hallo. Rinky toys en xl-parts hebben ze zeker, maar er zijn er...
14 Januari | 10:58 uur door willemfamel@hotmail.com

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: