Modellenoverzicht

Heeft u foto's van een Sparta? Mail ons deze en we plaatsen ze in het overzicht! Zowel in nieuwstaat als gebruikte brommers zo "uit de strijd" zijn welkom om in dit overzicht getoond te worden.

« Terug naar modellenoverzicht
Sparta Happy AV Prototype 1974 Sparta Happy AV Prototype (4) 1974 Sparta Happy AV Prototype (9) 1974 Sparta Happy AV Prototype (12) 1974 Sparta Happy AV Prototype (15)
  • Sparta Happy AV Prototype
  • 1974 Sparta Happy AV Prototype (4)
  • 1974 Sparta Happy AV Prototype (9)
  • 1974 Sparta Happy AV Prototype (12)
  • 1974 Sparta Happy AV Prototype (15)

Sparta Happy AV Prototype

Op beurzen en evenementen is bij de stand van de Sparta Bromfietsclub af en toe het prototype van de Sparta Happy AV te zien.  Dit prototype, gemaakt in 1974, moest de opvolger worden van de Sparta Happy, die vanaf 1971 geleverd werd. De verschillen zijn een ander type motorblok en een geveerde achterbrug.

De Sparta Happy AV is nooit onder die naam op de markt gekomen. Wel zijn van dit prototype de Sparta Happy snorfiets uit 1976 en de Sparta Rocky uit 1978 afgeleid. Het motorblok werd daarnaast ook gebruikt voor de Sparta’s Lucky en Buddy uit 1973 en Funny snorfiets van 1976. De eerste Sparta Happy had het Sachs 502/1 NL motorblok. Van dit blok hield in 1974 de productie op en in dat jaar begon Sachs met het leveren van de Sachs 504/1 welke onder het prototype zit.

De Sparta Happy had van orgine een vaste achterbrug constructie. Hierdoor was de wegligging wel heel goed maar reed het niet echt comfortabel. Daarom kreeg het prototype voor de Happy AV een paar achterschokbrekers. Hiervoor moest een volledig andere achterbrug gemaakt worden en werd de bevestiging van de zadelpen ook op een andere plaats gelast. De naam van het prototype is direct van deze toevoeging afgeleidt, AV staat voor AchterVering.

Dit prototype werd na het bouwen door de constructeur gegeven aan zijn 16 jarige nichtje. Sinds 2010 is de Sparta Bromfietsclub in bezit van het prototype. De club heeft deze overgenomen van een clublid die de brommer van de eerste eigenaresse had overgenomen. Dat het een prototype was werd meteen duidelijk door het framenummer: 410000.

Door het eerste cijfer 4 is duidelijk dat deze bromfiets in 1974 gefabriceerd is. De 4 nullen er achter werden enkel ingeslagen bij prototypes. Door de vele stikkers was het moeilijk  te vinden welk type het precies was. De naam Sparta Happy AV werd pas duidelijk door enkele blauwdrukken waar deze op geschreven is. Deze blauwdrukken zijn eveneens in bezit van de club. Bij de brommer zit een Nederlands kentekenbewijs en de bromfiets mag dus nog steeds op de weg rijden. Hij wordt nu gebruikt om te showen op beurzen en andere evenementen.

Sparta Happy AV Prototype
Damesbromfiets