Forum

Dit is een topic in Forum » Algemeen » Galerij » Sparta Sport 3V en Sparta Foxi (Buddy)

Geurt
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geurt

Spartavrienden! Het werd tijd voor een klein topic over de twee Sparta's die hier thuis staan. Op het oude forum had ik hier wel al een topic over, maar dat is mede met de inactiviteit rondom het restaureren verloren gegaan.

Eerst maar even voorstellen. Mijn echte naam is Geert Jan. Ik heb altijd al gesleuteld aan auto's en met name oude Volkswagens. Daarnaast restaureer ik oude race fietsen. In het dagelijks leven ben ik R&D engineer voor een mooi offshore bedrijf. Ruim drie jaar geleden ben ik enthousiast geraakt van oude brommers en heb ik niet gehinderd door enige kennis een Sparta gekocht.

Ik wilde in ieder geval een 3V of 4V. Aangezien ik toen nog studeerde koos ik voor een 'leuk geprijsde' opknapper. Dat was natuurlijk dom. Ik was toen nog niet zo thuis in Sparta bromfietsen, dus ik bleek later een smal carter 3V te hebben die liep als een krant, de voorvork en kroonplaat was zo krom als een hoepel en het was geen originele lak natuurlijk. Toch was ik verkocht.

Het werd me al vrij snel duidelijk dat een volledige restauratie de enige optie was. Alles uit elkaar dus en eens zien wat ik nu echt had.

Lid geworden van de Sparta club en via het onderdelen fonds en Maarten wat missende en vervangende onderdelen gevonden.

Aan de motor moest toen ook nog wat gebeuren. Er zat dan wel een politie cilinder, 17mm carb en 32mm bocht aan, hard vooruit ging ze nog niet. Via de Sparta club hoorde ik van Hans Stevens, dus niet lang getwijfeld om met de motor bij hem langs te gaan. Bij Hans bleek al snel hoe slecht de motor was. Toen maar afgesproken dat Hans een motor zou samenstellen met wat nog te redden was en wat hij nog had liggen. Ik moest dan zelf de cilinder opknappen. Er was een koelvin gebroken en er kon wel wat nieuwe verf op.

Na een paar weken kon ik mijn nieuwe motortje weer ophalen. Dat was een hele leuke ervaring!

Daarna de brommer zelf aangepakt. Van een slechte 3V achterbrug en een goede 2V achterbrug, een goede 3V achterbrug gemaakt. 

Wat laswerk aan het frame verricht.

De kromme delen van de voorvork vervangen.

Doorgezakte middenbok hersteld.

Had toch geen origineel geel plaatje en vind het zonder mooier, dus de gaatjes dicht gelasd.

Alles weer in elkaar gezet om te kijken of het nog ok was.

En toen viel alles stil. Studie, afstuderen, andere hobbies en werkzaamheden zorgde ervoor dat er bijna twee jaar niks aan de Sparta gebeurde. Vorig jaar kwam er echter een andere Sparta om de hoek kijken. Mijn vriendin wilde graag een brommer om mee naar het werk te rijden. Ik vond een leuke Sparta Foxi (de export versie van de Buddy). Deze was veel origineler en de lak in goede staat. Deze keer wist ik wel beter wat me te wachten stond.

De motor heb ik toen naar Maarten gebracht voor een revisie. De brommer zelf eens goed gepoetst. Wiellagers en balhoofdlager schoongemaakt en gesmeerd. De banden en kabels vervangen.

Maarten had de motor weer prachtig gereviseerd en goed werkend gekregen. Daarnaast op zijn advies nog wat andere delen gekocht. Met als eindresultaat.

De Foxi wordt ondertussen al weer bijna een jaar bijna dagelijks met veel plezier gebruikt. In de nabije toekomst zal er wel het een en ander aan moeten gebeuren. De Amerikaanse sealed beam koplamp is stuk, de (niet originele) licht schakelaar moet vervangen en voor het mooie zouden de boutjes en moertjes vervangen moeten worden  door RVS. Het is nu een beetje een incompleet en bij elkaar geraapt zooitje.

Terug naar de Sport 3V; Door de Foxi weer de motivatie gekregen om met de Sport 3V verder te gaan. Ik was reeds begonnen met deze zelf te spuiten, maar dat was niet echt mooi geworden. Ergens afgelopen jaar besloten om er maar eens goed werk van te maken. Delen gewoon laten spuiten en poedercoaten en zorgen dat het project af komt. Ik ben nu dan ook behoorlijk ver en kan gaan opbouwen. Ik loop alleen wat achter met fotos. Ik zal deze de komende dagen eens bijwerken en hier toevoegen.

Geurt
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geurt

Nog weer een paar foto's gevonden. Had alle alu delen geglaspareld en ingespoten met siliconenspray tegen het verweren. In de achternaaf heb ik nieuwe lagers gestoken.

Daarna nieuwe spaken en velgen besteld. Aangezien ik toch voor nieuw ging gekozen naar 17 inch te gaan. Dat vult de spatborden mooier en het zat ook op de echte Sport. Heb deze zelf gespaakt en gericht.

Na het richten wilde ik alleen zeker zijn dat ze goed waren. Ik heb ze daarom naar Vlechtservice in Utrecht gebracht. Daar worden ze nog even nagespannen. Ik verwacht die woensdag weer terug te hebben.

Alhoewel ik voor de meeste boutjes en moertjes ter vervanging RVS heb gekocht, zijn er wat specifieke dingen. Daarvoor heb ik een setje gekocht waarmee je zelf kan verzinken. Is toch wel leuk om te doen. Heb onder andere de remdelen gedaan.

Uiteraard ook nieuwe remschoenen.

piet vetnippel
Citeer
Privébericht
Naar profiel
piet vetnippel

Als je 17 inch wielen gebruikt vergeet dan niet te standaard te verlengen

IvoB
Citeer
Privébericht
Naar profiel
IvoB

17 inch zal inderdaad beter staan, die 16 zijn net te klein.

Geurt
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geurt

User piet vetnippel zei:

Als je 17 inch wielen gebruikt vergeet dan niet te standaard te verlengen

Bedankt voor de tip Piet. Dat had ik mij nog niet gerealiseerd.

Heb ook weer wat foto's van de restauratie van afgelopen tijd. Nadat de wielen gericht waren heb ik ze in elkaar gestoken met de opgeknapte remdelen, nieuwe binnen en buitenbanden en velglint. Vind ze toch zeer geslaagd.

Ietsje verder terug in de tijd. Had ik de brommer zelf al eens proberen te spuiten met Motip bussen en andere delen in de Por15. Na een tijdje vond ik het eigenlijk niks. Het was een vervelende klus en het werd niet echt mooi. Het project kwam een tijd stil te liggen. Vorig jaar kreeg ik er echter weer zin in besloot het anders te doen. Een hoop delen heb ik toen zwart laten poedercoaten. De zicht delen heb ik laten spuiten door iemand die ik via het Oudebrommer forum vond. Aangezien het toch al niet een heel originele brommer meer werd gekozen voor kleuren die ik zelf mooi vond. Een beetje Italiaans.

Eerst alles opnieuw gestraald.

Toen in de grondverf.

Toen mooi in de lak.

De tank

En dan een kleine fastforward naar afgelopen zaterdag. Niet gedacht het weer mee te maken, maar ze stond weer op eigen wielen na drie jaar. 

Nog een hoop kleine en grotere dingen te doen. Maar kan niet wachten op het eerste rondje!

Geurt
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Geurt

Ondertussen hangt de motor er ook weer onder, evenals wat andere delen. No nog de kabels trekken en wat kleine details.Over dit topic

Gestart 14 September 2014 door Geurt

Laatste reactie door pjotr


Meest recente posts

schone benzine
Dank je wel edwin, ik heb nog geen koerier gezien..
18 Mei | 01:15 uur door Ouwe Luuk

Jlo g50n snaar ombouwen naar ketting
Misschien kan Jarno je wel verder helpen.. Gr. Peter.
17 Mei | 19:40 uur door pjotr

Viertakten Sparta Happy snorbrommerke
Hoi Ronald,   Ik heb het artikel  gelezen, ...
13 Mei | 08:05 uur door Rien48

Sparta Happy valt uit na bepaalde tijd rijden.
Daar zit n kleine bosch ontsteking op?
13 Mei | 00:06 uur door Ouwe Luuk

olie lekkage sachs 504
Ik denk dat we t zelfde bedoelen. Een decompresseurtje zit naadt je...
10 Mei | 22:22 uur door Ouwe Luuk

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: