Forum

Dit is een topic in Forum » Algemeen » Galerij » Terug van weggeweest

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Hallo iedereen,
 
Zo lang ik mij kan herinneren al lid van deze club, maar de afgelopen 10+ jaren ben ik helaas nauwelijks met bromfietsen bezig geweest. Zoals het wel vaker gaat, komt het ‘leven’ soms tussendoor.
 
Ooit het plan gehad om de bromfiets volledig te restaureren, maar helaas is dat nooit ver gekomen. De bromfiets lag dus vanaf dat moment in onderdelen opgeslagen op zolder.
 
Ik heb inmiddels wat meer tijd over en wil nu nogmaals een poging doen om de bromfiets voor het eind van de zomer gereed te krijgen. Het frame is inmiddels gepoedercoat, het plaatwerk ligt bij de spuiter en ook het chroomwerk wordt op dit moment opnieuw gedaan. Dat lijkt dus allemaal goed te komen.
 
Het grootste probleem is waarschijnlijk dat ik na 10 jaar wel wat hulp nodig heb bij het bedenken hoe welk onderdeeltje ook alweer op welk onderdeeltje geschroefd zat. Daarom, en omdat het leuk is, wil ik daarom hier een verslag bijhouden van de restauratie.
 
Het gaat trouwens om een Sparta Grand Sport uit 1965. Een bromfiets die al sinds begin jaren ’70 in de familie is. Hopelijk kan er snel weer op gereden worden!

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Eigenlijk loop ik direct al tegen een probleem aan. Na al die tijd weet ik namelijk niet meer zeker wat de volgorde van de balhoofdlagers is. Heb ik het zo correct? Het valt me namelijk op dat de onderste ring niet helemaal tot onder gaat. Mis ik iets of ben ik te fanatiek geweest met de laagdikte van de verf? Wink

Balhoofdlagers

En hieraan gerelateerd, ik heb alle onderdelen terug kunnen vinden, behalve de bovenste delen van de voorvork (die buizen waar de veren in vallen) Sealed Heeft iemand die wellicht ergens los liggen of weet iemand de maten zodat ik ze na kan maken?

Groet, Marijn

 

pjotr
Citeer
Privébericht
Naar profiel
pjotr

Hoi Marijn,

Leuk dat je hebt besloten nu toch dit jaar je sparta klaar te gaan maken, mooie brommer ook een Grandsport uit 1965.
Dat de onderste ring niet helemaal tot onder door gaat kan kloppen want onderin is de buis namelijk net iets breder en dit in combinatie met een nieuwe verflaag zorgt ervoor dat je de ring iets moet helpen m.b.h.v. een buis die net iets groter is dan de buis van jouw voorvork. Hiermee tik je de ring geheel naar beneden.
De volgorde heb je overigens goed. 

De bovenste delen van de voorvork heb ik denk ik nog wel liggen, stuur me maar even een persoonlijk bericht. 

Gr. Peter.

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Super! Dankjewel voor de tip. Ik heb je een PM gestuurd.

Groet, Marijn

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

We zijn inmiddels bijna een jaar verder en de bromfiets rijdt nog altijd niet. Het idee om het voor de zomer van 2019 af te krijgen, was dus iets te ambiteus Embarassed. Maar goed, we gaan stug door. Inmiddels staat de Sparta er zo bij (in de woonkamer).

Sparta Grand Sport

Sparta Grand Sport

Sparta Grand Sport

Sparta Grand SportSparta Grand Sport

marijnvanessen
Citeer
Privébericht
Naar profiel
marijnvanessen

Op dit moment ben ik bezig met de bekabeling (versnelling, koppeling, e.d.) en wacht ik nog op de nieuwe uitlaat. Daarna wil ik de Sparta eigenlijk zo snel mogelijk starten. Als alles technisch in orde is, gaat al het chroomwerk er op.

In de tussentijd vraag ik me nog wel wat af. De zijkappen en de witte kabelgoot zijn al heel snel van de bromfiets gehaald. Een aantal jaar terug heb ik die weer via Marktplaats op de kop getikt, maar ik kom er niet helemaal uit hoe deze nou gemonteerd zitten, met name de zijkappen.

Ik heb nu een boutje door een rubber kabeltule gedaan. Hier draait dan de sterknop op. In het andere gat (staat niet op de foto) heb ik een paddenstoelrubbertje gedaan om speling te krijgen tussen achterbrug en zijkap.

Maar dit zit niet bijzonder stevig. Ik heb het vermoeden dat in die kleine sleufjes in het zijscherm (boven de beugels van de zijkappen) iets hoort waar de zijkappen achter haken o.i.d. Die sleufjes lijken namelijk enigszins uit te lijnen met een paar gaatjes in de flens van de zijkap.

Heeft iemand enig idee hoe dit zit?

Sparta Grand Sport

Groet,

MarijnOver dit topic

Gestart 20 Juni 2019 door marijnvanessen

Laatste reactie door Jelmer


Meest recente posts

schone benzine
Dank je wel edwin, ik heb nog geen koerier gezien..
18 Mei | 01:15 uur door Ouwe Luuk

Jlo g50n snaar ombouwen naar ketting
Misschien kan Jarno je wel verder helpen.. Gr. Peter.
17 Mei | 19:40 uur door pjotr

Viertakten Sparta Happy snorbrommerke
Hoi Ronald,   Ik heb het artikel  gelezen, ...
13 Mei | 08:05 uur door Rien48

Sparta Happy valt uit na bepaalde tijd rijden.
Daar zit n kleine bosch ontsteking op?
13 Mei | 00:06 uur door Ouwe Luuk

olie lekkage sachs 504
Ik denk dat we t zelfde bedoelen. Een decompresseurtje zit naadt je...
10 Mei | 22:22 uur door Ouwe Luuk

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: