Forum

Dit is een topic in Forum » De Werkplaats » Elektriciteit » JLO G50 ontsteking

martijnA
Citeer
Privébericht
Naar profiel
martijnA

Ik heb enkele weken geleden mijn eerste Sparta gekocht: Een GI50 Sport van bijna dubbel zo oud als ik zelf ben. Direct ook maar lid geworden van de club om een goed begin te maken van deze nieuwe hobbie Laughing


Na enkele ritjes kwam ik er wel achter dat de ontsteking niet helemaal lekker is. Als ik een tijdje vol gas heb gereden, en dan stil ga staan slaat de motor af en krijg ik hem voor de eerste paar minuten ook niet meer aangetrapt. Typisch een probleem met de onstekingsspoel/condensator hoorde ik al. Ik heb even de kap eraf gehaald en het lijkt erop als nog de originele ontstekingsspoel die ondertussen 55 jaar oud is er nog steeds op zit.
De condensator had ik al even snel vervangen maar verhielp het euvel niet.

Nu dus de ontstekingsspoel vervangen is mijn plan, maar twijfel nog even over wat wijsheid is om dit JLO G50 blokje weer betrouwbaar te krijgen.
Ik zie online verschillende imitatie bosch spoelen (ik heb gemeten dat ik een spoel met hart op hart afstand van 54mm nodig heb.

http://www.rinkytoys.nl/artikel/ontstekingsspoel-model-bosch-54mm-taiwan.html

http://www.rinkytoys.nl/artikel/ontstekingsspoel-model-bosch-54mm.html

Of deze (al staat daar niet bij of dit H-H 54 mm is: https://www.vdmpuchparts.nl/a-58827480/ontsteking/spoel-sport-6v-model-bosch/


Ook las ik op het forum over de vervangende VEC ontsteking. Klinkt mooi, maar nergens verkrijgbaar zo te zien.


Verder lees ik her en der over het monteren van een Kokusan als duurste, maar wel zeer goede oplossing om van alle ontstekings problemen af te zijn. Maar nergens zie ik een bevestiging of dit toepasbaar is in een JLO G50 blokje. Past dit in het kapje? Komen de bevestigingspunten overeen voor de Kokusan grondplaat?


Is het dan bijvoorbeeld deze die past? Of zijn er verschillende types?https://www.m2trading.com/nl/webshop/elektra/ontstekingen/18294-ontsteking-en-vliegwiel-compleet-6v-electronisch-kreidler-


Zou iemand mij kunnen adviseren wat nu wijsheid is om te doen?

pjotr
Citeer
Privébericht
Naar profiel
pjotr

De grondplaat van een JLO G50 is kleiner als die van een bosch ontsteking toegepast voor zundapp, kreidler, sachs of puch dus daarom verwacht ik niet dat een kokusan ontsteking gaat passen.
Heb zelf minder goede ervaring met de nieuwe condensators, vindt de kwaliteit ronduit slecht tov de oude nog originele bosch made in germany condensators. 

Heb inmiddels al 2 keer een complete ontsteking op marktplaats gekocht die er op de foto erg goed uit zag en heb het met beide ontstekingen ook erg goed getroffen.
Dit was al wel de ontsteking met de zwart gesealde bosch spoel maar die zul jij ook vast hebben.

Heb geen ervaring met nieuwe spoelen dus kan daar niets zinnigs over zeggen. 

piet vetnippel
Citeer
Privébericht
Naar profiel
piet vetnippel

Je moet eerst onderzoeken of je een Bosch ontsteking hebt of een Noris. Een Noris ontsteking is kleiner.

Als er sprake is van een Bosch ontsteking dan kan je een Kokusan monteren. Kies dan wel het 12 volt type voor een betere lichtopbrengst. Het probleem wat je nu ondervindt is waarschijnlijk de ontstekingsspeol. Bij warm worden slaat hij door.

martijnA
Citeer
Privébericht
Naar profiel
martijnA

Pjotr en Piet bedankt voor jullie reacties.

Een gebruikte ontsteking heb ik mijn bedenkingen over omdat dit ook al 50+ jaar oud is. 2 vrienden hebben ook beide problemen gehad met hun originele ontsteking dus ook al was de kwaliteit vroeger beter, ik vermoed dat ze toch slechter worden door de tand des tijds helaas.

Een Bosch onsteking is het zo te zien aan het logo (zie foto). Ik ben met je eens dat 12V voor een betere lichtopbrengst zal zorgen, maar aangezien ik toch nooit in het donker rij is de 6V prima. 

Is er iemand met ervaring met het plaatsen van een Kokusan? Gaat deze bijvoorbeeld 1 op 1 passen in het JLO blokje?

 

pjotr
Citeer
Privébericht
Naar profiel
pjotr

De diameter van de grondplaat van een Noris ontsteking is niet kleiner als die van de later toegepaste bosch ontsteking op een JLO G 50 want je kunt best een Bosch ontsteking die gebruikt is voor een nieuwer typ JLO blok omzetten naar een ouder blok.
Maar van dit type Bosch is de grondplaat wel kleiner als die van een Bosch toegepast op zundapp, kreidler, sachs of puch.
Een kokusan gaat daarom niet passen omdat deze grondplaat te groot is voor een JLO G50.. 

electronicasmurf
Citeer
Privébericht
Naar profiel
electronicasmurf

Wat is het verschil in deze diameter? En past het vliegwiel van een zundapp wel qua konus/diameter? Dan is wellicht een kokusan grondplaat af te draaien.Over dit topic

Gestart 10 Juni 2020 door martijnA

Laatste reactie door @tje


Meest recente posts

Dellorto
Om een dkw Rt139 met sachs 4 voet
18 Februari | 20:44 uur door musschejan

Onderdelendag
Ik ben betalend lid En het was mij niet geheel duidelijk vandaar...
14 Februari | 21:19 uur door b.doppenberg

Sparta Sport (Sachs) te koop
Ja succes met de verkoop!
12 Februari | 18:46 uur door Ouwe Luuk

Grotere Carburateur
Als je cilinder origineel is gebeurt er weinig ,Alle poorten zijn...
11 Februari | 22:32 uur door schreud

Te koop: Sparta G49
Mooie brommer Kees, daar gaat vast iemand blij van worden.
9 Februari | 22:54 uur door Ouwe Luuk

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: