Forum

Dit is een topic in Forum » De Werkplaats » Elektriciteit » massa koplampring sparta gi-50

DennisW6789
Citeer
Privébericht
Naar profiel
DennisW6789

Beste forumleden,

Ik heb de laatste tijd het probleem dat mijn achterlicht en dimlicht het niet doen, alleen het grootlicht doet het. Nu wil ik de massa van de koplampfitting naar de koplamprand vervangen, want die is aardig verroest, alleen krijg ik het moertje niet los, dus weet iemand hoe die los gaat? En kan ik voor de vervanging van de elektra draad gewoon wat huis tuin en keuken draad gebruiken?alvast bedankt.

mvg, dennis

henkp
Citeer
Privébericht
Naar profiel
henkp

Die massa laten zitten,want het grootlicht doet het.Waarschijnlijk is het dimlicht doorgebrand,en gaat ook gelijk het achterlampje stuk.Denk dat na het vervangen van voor-en achterlampje het probleem is opgelost.

DennisW6789
Citeer
Privébericht
Naar profiel
DennisW6789

Hoi henk,

beide lampjes zijn niet doorgebrand, vandaar dat ik de massa wou vervangen.

GerardMous
Citeer
Privébericht
Naar profiel
GerardMous

Als de massa niet goed zou zijn doet grootlicht het ook niet, het duplo lampje maakt voor bijde gloeidraadjes gebruik van de zelfde massa,  zal hoogst waarschijnlijk slecht contact zijn in de lichtschakelaar of een kabelbreuk naar de koplamp, maar als je toch de massa wilt vervangen kan je alle soorten stroomdraad gebruiken al gebruik je een remkabel als de draad maar stroom gelijdend is.

DennisW6789
Citeer
Privébericht
Naar profiel
DennisW6789

Ik heb ondertussen de kabelboom vanaf de schakelaar vervangen, en de voorlamp en achterlamp getest met een andere brommer van mij. De achterlamp doet het nu wel weer, maar alleen als de sparta stationair draait, wanneer ik gas geef gaat de voorlamp feller branden en de achterlamp stopt er mee. De lichtspoel is nog wel de origenele, zou het anders daar aan kunnen liggen? De achterlamp is trouwens opeens stuk gegaan, zonder dat ik iets aangepast heb.

Koosolex
Citeer
Privébericht
Naar profiel
Koosolex

Als ik dit zo lees denk ik aan slechte verbindingen waardoor je een hoge overgangs weerstand krijgt. Dat kan zowel in de aanvoeren draad (+) als in de massa draad (-) zijn. Dit kun je natuurlijk meten met een multimeter. Maar het is beter om gewoon je gehele bedrading eens bij langs te lopen. Zoveel werk is dat nu ook weer niet bij een brommer. Controleer alle plaatsen waar een draad begint of ophoudt. Kijk of de verbinding deugdelijk en niet gecorrodeerd is. Eventueel de contactoppervlakten ietst opschuren met fijn schuurpapier. Begin bij het kroonsteentje bij het blokje. Als hier al roest zit krijg je een groot spanningsveries waardoor de lampjes soms wel en soms niet branden. Controleer alle aansluitingen in de fitting bij de koplamp en in het schterlichtje. Zeker ook de massakabel controleren. Als deze maar matig contact maakt dan krijg je inderdaad verschijnselen zoals jij die beschrijft. Een goede massa verbinding is echt essentieel voor het goed functioneren van je verlichting. De schakelaar kan lastiger zijn. Bij sommige schakelaars kun je bij de schakelcontactjes komen. Maar bij de plastic Lucia schakelaars lukt dit niet. Ik heb ooit wel eens een overleden Lucia schakelaar tot leven kunnen wekken door hem lange tijd te weken in een badje met Dasty. Hierdoor was de inwendige corrossie weggevreten. Daarna wel goed met schoon water naspoelen en drogen. Succes ermee.....Over dit topic

Gestart 18 Januari 2023 door DennisW6789

Laatste reactie door Koosolex


Meest recente posts

nieuw lid dus voor stellen
Hoi Patrick, Welkom hier op het forum, leuk dat je na de Duitse...
4 Februari | 22:26 uur door Geert

Bilonet 1964 welk type blok hoort hierbij
Hallo mede gebruikers, Ik ben nieuw hier en heb sinds kort een...
4 Februari | 14:18 uur door patrick2709

3v naar een hoger niveau!
Dank voor jullie reacties!  Dat is heel aardig van je Jaap!...
2 Februari | 23:06 uur door Jelmer

https://datebest.net - visit website and win smartphone!
1 Februari | 20:41 uur door oudebromfiets.nl

te koop opknapper Sparta Matic AV 1969
is deze nogsteeds beschikbaar?
1 Februari | 11:35 uur door Celine0172

Facebook

Like ons op Facebook en blijf zo op de hoogte van de club: